Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Fler UF-företag på naturvetenskaps-, naturbruks- och teknikprogrammen

Fler UF-företag på naturvetenskaps-, naturbruks- och teknikprogrammen

Fler elever startar redan UF-företag inom naturvetenskaps- naturbruks- och teknikprogrammen. Nu satsar Ung Företagsamhet, tillsammans med Ljungbergsfonden, på att utmana elever i grundskolan att hitta lösningar på utmaningar kopplade till de globala hållbarhetsmålen.  

Stiftelsen Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond, till vardags kallad Ljungbergsfonden, är en av Sveriges största privata utbildningsfonder inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap. I över 20 år har Ljungbergsfonden investerat i Ung Företagsamhet.   

Sara Jons, vd på Ljungbergsfonden

- Vi tänker strategiskt och att få till förändringar tar tid. Vi ser att vi både behöver stärka innovationskedjan och de entreprenöriella förmågorna hos elever och studenter, dels för att de ska få verktyg att styra sina egna liv, men också för att vi behöver både entreprenörer och entreprenöriella medarbetare, säger Sara Jons, vd för Ljungbergsfonden.  

- I de regioner där Ljungbergsfonden främst investerar är vi i stort behov av utveckling, alltifrån förbättringar inom industrin till helt nya tekniska lösningar. Där är Ung Företagsamhet viktigt, för att ge kunskap om, men framför allt ge ungdomar möjlighet att prova på entreprenörskap. Det är viktigt att få in det tidigt i utbildningskedjan.  

Investeringarna har gett resultat. Bland annat har Ung Företagsamhet sett en ökning i antal UF-företag inom naturvetenskaps-, naturbruks och teknikprogrammen i Ljungbergsfondens sex UF-regioner (Dalarna, Gävleborg, Värmland, Jönköping, Halland och Blekinge) som varit större än det nationella snittet – trots pandemin. Glädjande resultat enligt Sara Jons.  

- I många regioner där vi investerar är arbetsmarknadsstrukturen till stor del sådan att man måste starta eget, till exempel som skogsmaskinförare, eller blir anställd i en liten firma. Då måste man också vara medskapare. Har man drivit UF-företag har man fått öva på att skapa något eget och fått en större förståelse för vad som krävs för att driva ett företag. Det mind-setet och erfarenheten tror jag alltid man kommer ha nytta av.  

Varje år delar Ljungbergsfonden ut ”Teknikstipendiet” på 10 000 kronor till en tidigare UF-företagare för att öka intresset för naturvetenskap, teknik och entreprenörskap.  Nu är årets ansökan öppen, logga in här för att läsa mer.

- Vi vill skapa förebilder för ungdomar, att få se UF-företagare som lyckats kan skapa en egen drivkraft och visa på möjligheter som finns.  

Nu är ett nytt projekt, som är möjligt tack vare nya investeringar från Ljungbergsfonden, på gång. Globala utmaningar kallas det digitala material riktat mot grundskolan som nu håller på att tas fram. Där ska eleverna ställas inför flera riktiga case från näringslivet, kopplat till de globala hållbarhetsmålen, och jobba med att ta fram lösningar.  

- Det känns jättespännande. Vi hoppas att det här projektet kan få in andra perspektiv och stötta lärarna med hur de kan jobba med entreprenörskap. Sedan tänker jag att den här typen av utmaningar kan göra att ungdomar känner att de faktiskt kan göra något åt de hållbarhetsutmaningar vi står inför och skapa känslan av handlingskraft. Är det på riktigt blir det viktigt.  

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.